Pàgines

dissabte, 23 de desembre del 2017

Les altres troianes de Manuel Brugarolas


Les altres troianes, guanyadora del X Premi de Teatre Breu Inicia’t de Badalona, és una clara plasmació dels trets fonamentals de la personalitat de l’autor, sobre tot de la seva preocupació per les constants i reiterades vulneracions dels drets humans que es produeixen en els nostres dies. És una obra punyent, actual, oportuna; és un crit que es fa sentir en moments de tants silencis còmplices.
Les altres troianes són unes dones que pateixen el que, amb molt de cinisme, avui es diu danys col·laterals, en una de les terribles guerres del nostre temps. Dones segrestades, venudes, torturades, violades, convertides en esclaves sexuals, menyspreades i humiliades fins extrems inconcebibles. Tot això, per vergonya nostra, passa aquí mateix, molt a prop de casa.


L’obra reflecteix molt bé, sense concessions, sense esquematismes, amb intensitat, les vivències d’aquestes set dones destrossades, les seves trajectòries, les seves històries, les seves pors, les seves angoixes, les seves contradiccions, fins i tot els seus remordiments per haver sobreviscut, per no haver mort com ho han fet els seus familiars i amics. Es tracta d’una tragèdia que va més enllà del teatre dins el teatre. És la realitat tan crua, tan impactant, que penetra, que s’esmuny dins de l’escenari. Són supervivents que expliquen la seva història en un crescendo de gran força narrativa i dramàtica.
Extracte de la presentació de Roc Fuentes (Espai Betúlia, 12-12-2017)

Ja podeu trobar el llibre a les llibreries de Barcelona La Central, Laie, La impossible, Documenta i Calders i El Full i Saltamartí llibres a Badalona.